Tänk kort, inte kort!

Varje gång man är ute och surfar så bemöts man av många olika val, en sida har många olika länkar som man kan välja att följa upp för att se vad som finns bakom den, lite som spelkort som ligger på blackjackbordet så funderar man på vad det kan tänkas finnas där bakom länken och om man får blackjack om det är rätt värde på andra sidan kortet.

Microsofts nya moderna gränssnitt ser direkt ut som kort som lockar med aggregerad data för att intressera mig för att klicka på just det kortet för att påbörja en ändlös resa med val av personligt lockande kort. Utvecklat under namnet Metro för att fungera i en stressad miljö med tydlig och lättnavigerad design för personer som är i farten.

Kanske är det så att kreativa designers och marknadsförare har insett att om man bygger upp en design kring kort så blir det lättare för våra hjärnor att fatta rätt beslut vilket kort vi skall vända på härnäst. Läste en bra artikel kring hur kort design är framtiden för webben – http://insideintercom.io/why-cards-are-the-future-of-the-web/.

För några dagar sedan var jag var och lunchade med en god vän som pratade varmt om en bok han nyligen läst – The Shallows: How the Internet Is Changing the Way We Think, Read and Remember (http://www.amazon.com/The-Shallows-Internet-Changing-Remember/dp/1848872275/). Några av kommentarerna för boken lyder:

  • Heavy use of Google has neurological consequences.
  • As we come to rely on computers to understand the world, it is our own intelligence that flattens into artificial intelligence.
  • Brain study show that reading is NOT a passive exercise. The reader becomes the book. Do you want to become your browser?

Om alla våra val blir simplifierade och aggregerade åt oss kan man ju verkligen undra vart vårt eget kritiska tänkande tar vägen. Hur kan man granska ett digitalt aggregerat urval i ett välbekant format av ett proffsigt designat kort? Jag tror nog det finns mycket mer att lära kring hur vi kan designa våra framtida kort till att inte uppmuntra oss att tänka kort (-siktigt).