En vanlig definition är att kunskap är att veta eller känna till något, en annan definition lyder att kunskap är sann, välgrundad övertygelse och ytterligare en annan definition är att kunskap är inlärd teoretisk förmåga att förstå, återge och tillämpa information och idéer. Det finns med stor säkerhet fler definitioner och tolkningar kring kunskap och blickar vi framåt in i nästa decennium så tror jag vi kommer uppdatera våra uppslagsverk med en bredare definition kring kunskap för att även inkludera kunskap baserad på kollektiv intelligens och artificiell intelligens.
I vår föränderliga värld så är ”kunskap” något vi tidigt lär oss att man ”måste” ha för att överleva och få ett bra liv. Mängden information runt oss ökar lavinartat och vi ignorerar ofta att kunskap är färskvara för människor. Halveringstiden för kunskap är väldigt kort, men med hjälp av digitala uppfinningar och högteknologiska maskiner så kan vi se på ”kunskap” med helt nya ögon.
The real voyage of discovery consists, not in seeking new landscapes, but in having new eyes
– Marcel Proust
Under hösten så presenterade Microsoft mängder av nya teknologier som avsevärt förbättrar organisationers förmåga att samarbeta och utvinna värdefulla insikter och kunskap från nya och redan existerande källor. Med nya spännande ord som Fluid Framework och Project Cortex så utlovar Microsoft en mycket spännande vision av framtiden. En vision där värdefull kunskap kan utvinnas ur data och information med kontinuerligt förbättrad artificiell intelligens. Genom att samarbeta i realtid med samma information oavsett kontext och dokumentformat kan vi enklare kan få en enda gemensam sanning – Single source of truth (SSOT).
Vad är Project Cortex?
Project Cortex använder avancerad artificiell intelligens (AI) för att leverera insikter och utnyttjar kollektiv ”kunskap” för att automatiskt organisera innehåll och innovativa upplevelser genom ämneskort, intranätssidor och kunskapsbanker i vanliga Office verktyg som Outlook och Teams. Project Cortex använder AI för att analysera innehåll från team och system, identifierar innehållstyper, extraherar viktig information och organiserar automatiskt innehåll i ämnen som projekt, produkter, processer och kunder. Som sedan skapar ett kunskapsnätverk baserat på förhållanden mellan ämnen, innehåll och människor.
Se mer kring Project Cortex på ALMBoK.com
Vad är Fluid Framework?
Fluid Framework är ny teknik och uppsättningar av upplevelser som gör samarbete sömlöst genom att bryta ner hinder mellan olika applikationer. Stödjer samarbete för flera personer att samtidigt samarbeta direkt på webben och/eller innehåll inne i ett redan existerande dokument. Ramverket bygger på en komponentbaserad modell som gör det möjligt för skaparen att konstruera generiskt innehåll och använda komponenten i olika applikationer. Ändringar sker samtidigt på alla instanser där komponenten används. Detta möjliggör för nya sätt att samarbeta och säkerställer att information alltid är uppdaterad med senaste innehållet och ger även utrymme för digitala intelligenta agenter att arbeta tillsammans med människor.
Se mer kring Fluid Framework på ALMBoK.com
Vad är ALMBoK.com?
Application Lifecycle Management Body of Knowledge (ALMBoK) är en kunskapsbank kring livscykelhantering av applikationer och digitala produkter. Ambitionen är att strukturera insikter kring affärs- och mjukvaruutvecklingsmetoder, verktyg och processer längs hela livscykeln från vaggan till graven. ALMBok.com är helt gratis och utan reklamintäkter, men med möjlighet att stödjas som Patreon.
ALMBoK.com länkar samman information från flera platser på internet, exempelvis Wikipedia och Youtube för att skapa en snabb och ren översikt på kunskapsområden och för att referera till mer djupgående information kring produkter, metoder och externa länkar. Några heta kunskapsområden inkluderar:
Om du skulle vilja hjälpa till att utveckla ALMBoK.com med nya kunskapsområden så kontakta gärna mig direkt på Linkedin eller gå med i LinkedIn gruppen – https://www.linkedin.com/groups/6668160/