Skapar system endast systemtänkande?

Såg filmen ”Jobs” för några dagar sedan och reagerade på hans citat kring ”A system can only produce a system” som jag grubblat på nu några dagar. Det låter så självklart på något sätt, men ändå så har jag svårt att släppa orden från tanken.

Det blåser en hel del vindar kring agilitet och argumenten kring hur mycket bättre resultat vi får om vi ändrar våra metodologier regnar ner på oss. Resultaten pratar för sig själv och även om metoderna skiljer sig åt så levererar många team bättre resultat än tidigare.

Det pratas om att minimera onödigheter och göra endast det som är minimalt nödvändigt i sista stunden för att uppnå maximal effekt.  Toyota visade vägen med några grundläggande värderingar och sedan dess har många olika metoder och system argumenterat för nyttan med att vara agile.

Steve Jobs, Bill Gates och flera andra informationsidoler har gjort aktiva val att hoppa av skolan före uppnådd examen.  Vi har ju samma utbildningsmönster i vårt lärande sedan långt tillbaka,  är det i behov av en agilitetsrevolution för att vi skall förstå att kontrollfunktioner inte levererar bättre resultat? Precis som många agila metoder strävar efter att lita på människor så kanske utbildningsmetodiker borde sträva efter samma mål, kanske kan vi lära oss det minimala vi behöver i sista stund istället.  Behovet att kontrollera och validera om målen är nådda kanske hämmar kreativitet därmed  implicit även nyttan.

Det finns ju många skolor som lägger ut sitt material öppet på nätet för i princip vem som helst att komma åt kunskapen, men man får ju inte något diplom, betyg eller examen. Vad är viktigast, kunskap eller intyg på kunskap?

På något sätt så har informationsteknologin satt våra gamla system i obalans. Genom att ny teknologi erbjuder asynkronitet till systemen så behöver man inte lägre ta ett steg i taget utan man kan påbörja flera saker samtidigt på många olika nivåer. Vårt samhälle är till stor del byggt kring synkront tänk som exempelvis så går elever i skolan efter samma mönster även om de inte är på samma kunskapsnivå. Lagen om offentlig blockad (LOU, lagen om offentlig upphandling) gör det svårt att dra nytta av agilitet och iterativ nytta, då man kräver att man skall förutse vad man behöver istället för att arbeta med det man behöver mest just nu.

Eller så är det bara så att min överaktiva hjärna bara spelar mig ett spratt när jag tänker att vi borde kunna ändra saker och få parallell nytta och positiva synergier genom att våga anta utmaningen.

För att runda av denna bloggpost så refererar jag till ytterligare ett tänkvärt citat från Steve Jobs:

“Your time is limited, don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma, which is living the result of other people’s thinking. Don’t let the noise of other opinions drown your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition, they somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”