Strategi på informationsarenan

De flesta företag strävar efter mål och strategier som ger dem unika fördelar mot sina konkurrenter.

Förvånansvärt få av dessa företag har etablerade strategier för att skapa egenutvecklade fördelar med hjälpa av skräddarsydda applikationer och IT-lösningar, vilket jag nu tänkte redogöra varför jag anser att dessa företag borde tänka om.

Finns resultatet att köpa så bör man kanske inte utveckla det själv… det ger ju inga strategiska fördelar då konkurrenter kan köpa samma lösning. Köp då istället in den färdiga lösningen och investera istället där det faktiskt går att få en unik fördel. Genom att tänka på hur en IT-lösning kan erbjuda direkta fördelar för verksamheten genom att driva egenutveckling av applikationer, vi kallar detta begreppet – ”Strategisk IT”, den andra typen av IT kallar vi här för ”Nytto IT” och det är allt annat som inte är av strategisk vikt, se nedan:

blog.yllemo.com_stratit

Då Strategisk-IT erbjuder unika fördelar och Nytto-IT mestadels erbjuder verksamhetsstödjande IT så kan alla former av IT underminera verksamheten och försvåra för verksamhetens nyttjandegrad av IT-stöd. Genom att aktivt analysera hur verksamheten kan konsumera kunskap och leverera insikt och beslutsunderlag tillbaka till strategiska råd så får man se tidiga indikatorer på att något borde ändras. Precis som en kvalitetsprocess bör även en IT-strategisk process finnas på plats då nästan alla idag arbetar med hjälp av IT-stöd i någon form.

Det man skall värdera när man investerar i egenutvecklade lösningar är långsiktigheten, man borde tänka hela livscykeln och räkna in både projektresultat och de långsiktiga effektmål som man utvecklar för. Tänker man på detta redan tidigt i projektet så får man en förvaltningsbarhet kring lösningen som kortar ner vidareutvecklingstider och kunskapsöverföringstider.

Det är först till kvarn som får mala när det gäller strategisk-IT, den som först har sin lösning på plats vinner det största övertaget, nästa företag som försöker nå samma fördel får en betydande nackdel och över tid så blir nya innovationer ofta ett tvång för alla andra företag. Ett företag som inte har varit med på banan kan få en rejäl kalldusch och krampaktigt tvingas försöka komma ikapp, vilket kan vara en utmaning även för den bästa på den snabbrörliga informationsarenan.

Jag får ofta riskrelaterade frågor kring reaktivt beteende, vad gör vi om… något händer… vilket i sig själv är bra då risker skall tas seriöst. Men även positiva risker skall värderas högt… hur kan vi skapa IT relaterade fördelar från… något händer… När det kommer till risker så finns det mycket att göra även på informationsarenan.

Det gäller att veta vilka applikationer och processer man skall investera i för att nå de långsiktiga visionerna. Jag tror inte det är en bra strategi att tänka för brett och säga att allt är viktigt, då man då förlorar sitt fokus på det som faktiskt är av högsta prioritet. Vill man öka insikten i den egna organisationens it-flora så kan man söka IT-strategiskt rådgivning. Lämpligtvis från seriösa leverantörer som förstår samtid och verksamhetsbehov i relations till IT-behovet. Genom en kartläggning av existerande IT-stöd och samrådande dialog med verksamheten så kan en IT-rådgivning ändra riktning helt, det är inte helt ovanligt att man blir hemmablind.

Att tänka på IT från ett strategiskt verksamhetsperspektiv är nyckeln till framgång på informationsarenan. Inget kommer skapas automagiskt varken strategisk-it eller kunskapshantering utan det måste styras och aktivt drivas från toppen av organisationen och med fokus på rätt områden och av rätt anledning.