PRINCE2 (vs PMBOK)

I dagarna har jag tagit ytterligare en certifiering – PRINCE2® Foundation

En av de saker som jag verkligen gillar med PRINCE2 (PRojects IN Controlled Environments) är hur tillämpningsbar modellen faktiskt är. Betydligt mer så än vad jag antog tidigare. Det finns många bra saker med PRINCE2, några saker som är värt att nämna är hur väl PRINCE2 fungerar med Agila arbetsmetoder – tydlighet i hur faser, roller och delegation med toleranser hanteras och uppmuntrar till förtroende på bästa tänkbara sätt.

Certifieringen PRINCE2® Foundation är grundläggande och det finns ytterligare nivåer man kan uppnå, exempelvis PRINCE2 Practitioner (kanske blir ett framtida mål). Om man exempelvis jämför med PMP® certifiering så är det ganska stor skillnad i utmaning, där PMP är betydligt mer utmanande, men även har olika upplägg som delvis kompletterar varandra. Om man jämför tegelstenar (böcker) så är både PMBOK och PRINCE2 böckerna väldigt tunga att läsa pärm till pärm och en skillnad mellan dessa är att PMBOK är en guide till kunskapsbanken kring projektledning vilket medför högre förväntningar på förkunskaper.

En av de saker som jag fastnade på under mina förberedelser var på var ordet PID – Projektinitieringsdokumentation (Project Initiation Documentation), som för mig var förvirrande likt men ändå olikt en Projektplan enligt PMBOK. Detta eftersom det även finns en projektplan i PRINCE2, men har lite olika syften och innehåll – smått förvirrande om man redan jobbat in begreppet. Ett annat begrepp som jag inte riktigt blir vän med är ordet Produkt, mycket i PRINCE2 handlar om Produkter, med en solid nerbrytningsprocess för att hantera just Produkten av projektet. Av någon anledning så gillar jag inte ordet produkt i IT-utvecklingssammanhang utan föredrar Applikation, dvs. en applikationsnerbrytning och hantering av applikationslivscykeln för att belysa att det är digitala produkter vi arbetar med. Det är nyanser av skillnad mellan en fysisk produkt och en digital produkt (applikation), det finns även helt andra möjligheter kring en digital värld som rör sig mot DevOps (utveckling möter förvaltning) tankar. Så även med relationen till ITIL (Information Technology Infrastructure Library) där det mesta handlar om tjänster – då det är samma organisation bakom både PRINCE2 och ITIL så hade jag nog förväntat mig mer länkar mellan dessa båda – som hanterar två olika delar av samma livscykel (projekt och förvaltning).

Några andra skillnader mellan PRINCE2 och PMBOK är antalet kunskapsområden som en projektledare förväntas vara införstådda med – PRINCE2 har 7 kunskapsområden och PMPBOK har 10. PRINCE2 motiverar det med att de väljer att endast ha med kunskapsområden som är generiska för alla typer av projekt, vilket exkluderar områden som kontraktshantering och mänskliga resurser (HR). Även antalet processer är 7 stycken i PRINCE2, men i PMBOK så är det hela 47 olika processer, med mängder av verktyg och tekniker som en projektledare förväntas bemästra.

För några veckor sedan var jag och lyssnade på en föreläsning från Klas Skogmar kring skillnader mellan PMBOK® Guide och PRINCE2 på ett event ordnat av PMI Sweden. En mycket bra föreläsning med många bra punkter, där Klas även jämför mot ISO21500. Klas har även skrivit ett ”White Paper” på ämnet som finns att hämta på Axelos hemsida – https://www.axelos.com/case-studies-and-white-papers/prince2-the-pmbok-guide-and-iso-21500-2012 och det finns även ett webinar att tillgå – https://www.axelos.com/events-calendar/prince2-pmbok-guide-and-iso-21500-2-webinar

Det verkar inte som PRINCE2 är så stort i Sverige ännu men i övriga Europa så är det en väl etablerad modell och i synnerhet i ursprungslandet – England. Jag ser det som välinvesterad tid att certifiera sig i PRINCE2® Foundation och om du går i tankar att ta en första projektledarcertifiering så kan jag varmt rekommendera att just titta på PRINCE2® Foundation.