Vad finns i hjärnan på en ENTP?

Genom åren har jag genomfört en hel del olika Myer Briggs liknande tester och så gott som varje gång så får jag samma karaktär – ENTP (Extraverted iNtuitive Thinking Perceiving). Jag är tydligen i ganska gott sällskap med flera amerikanska presidenter och uppfinnare, men även fiktiva karaktärer finns med i sällskapet så som katten Gustaf.

Så frågan är finns det någon nytta med att kategorisera personlighetens typer enligt Mayer Briggs modell eller rent av någon annan modell som bygger på Carl Jungs bok ”Psychological Types”. Personligen så tycker jag det är enormt roligt att analysera personliga drag och göra psykologiska tester och gillar att använda Personas (fiktiva personer) i systemutvecklingsarbetet, jag upplever att det hjälper till att distansera sig lite från sin egen subjektivitet och sätter tankeverksamheten mer i meta position, liksom svävande ovanför.

Flera gånger under anställningsintervjuer har jag fått göra olika tester som ämnar indikera vad jag är för typ av person och vilka kvalitéer jag kan tänkas ha inom mig. Är det så att det är viktigare vem jag är än vad jag kan, det kanske beror på vad man skall göra, men när det gäller att utveckla mjukvaror så är det nästan alltid en gruppövning och då är det kritiskt att gruppen fungerar tillsammans på ett bra sätt.

För några veckor sedan snubblade jag på denna underbara ritning på Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) som jag tycker illustrerar de olika typerna på ett ypperligt bra sätt.

w-myersbriggs-g

Tror inte man behöver göra stora tester för att se var man här hemma i stora drag, genom att starta inne i cirkeln och jobba sig ut så ser man snabbt var man känner sig hemma.

Som projektledare är det viktigt att kunna förstå vad som driver olika personer och hur man kan underlätta för samarbete, själv så gör jag ofta en matris med stereotyper som symboliserar olika personer som projektet berör, det underlättar för att jag skall förstå ganska så komplexa samband mellan personer och system. Ju mer extremt ju bättre, men håll dem till dig själv då det lätt kan misstolkas.

Dela med dig...Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone
 
Comments

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.