CIO Trend 2019

Det finns många sätt att spendera alla hjärtans dag. För mig blev det en tidig morgonresa (ovetandes att min underbara fru packat ner mint och chokladhjärtan i väskan) från Göteborg till Stockholm för att spana in nya digitala trender på CIO Trend 2019. Ett event där Sveriges ledande CIO:er samlas och tar del av spännande projekt, djupa analyser, futuristiska visioner och CIO Swedens årliga lägesrapport.

Mycket trendspaning blev det och många nya spännande och inspirerande möten. Det är onekligen väldigt många digitala initiativ på gång i Sverige idag och branscher förändras fort. Just hastighet var något som flera talare framhöll som en viktig aspekt. Den yttre påverkan förändras snabbt och då behöver det matchas med snabba digitaliseringsimplementationer för att fortsatt vara affärsmässigt relevant.

Gartner var på plats och presenterade några av de ”gamechangers” man ser potentiellt vara avgörande framåt, där artificiell intelligens (AI) är den mest lysande ledstjärnan att rikta in sig mot och det gäller att prioritera. Det implicita budskapet är att inte fragmenteras ut på för många prioriteringar.

Några av de uppseendeväckande och kanske motsägelsefulla uttryck jag noterade var:

  • Prioritering är viktigt!  – ”Now, more than ever, being a CIO is about prioritization”
  • Samla data är allt!
  • Föreningsledning är avgörande!
  • Hastighet är viktigast!
  • AI är framtiden!

Just vad som är viktigast fick jag lite blandad bild kring. En välformulerad pik kring att polletten trillat hela vägen ner och att man då förstår att det handlar om mänskliga relationer mer än arbetssätt, processer och arkitektur, gick likt en av Amors pilar rakt till åhörarnas hjärtan. Vilket även fick mig att tänka till kring vad som faktiskt är viktigast från mitt perspektiv.

Många skratt levererades under dagen, ett av dessa skratt kom faktiskt från Försvarsmaktens presentation då föreläsaren skämtsamt deklarerade att han faktiskt var den enda CIOn i sällskapet med utvecklande av en offensiv cyberförmåga med på sin uppdragsbeskrivning. Undertonen är dock ändå allvarsam och denna förmåga behövs då antalet angrepp ökar och blir mer organiserade, motangrepp kan vara bästa försvar.

Ett av de personliga guldkornen jag fick med mig från dagen var från ICA kring deras satsningar på video som medium och en kampanj kring en lansering likt vita duken med filmposters och popcorn, mycket fyndigt och något jag ämnar ta inspiration från.

Den avslutande föreläsningen handlade om att digitalisera människor och framfördes relativt analogt av psykologen Per Naroskin. Många tankeväckande visioner om vår självbild och synen på mänsklighet i den digitaliserade världen vi nu bygger. Vad är det för värden vi vill slå vakt om – exempelvis hur prioriterar en självkörande bil när både människor inne och utanför bilen är i fara, skall beslutet vara programmerat i algoritmen och på vilka grunder?

Ett riktigt bra och lyckat arrangemang med en unik möjlighet att interagera med de ledande hjärnorna bakom Sveriges digitalisering. På hemresan surrade tankarna i takt med mitt mumsade på mint och chokladhjärtan, så många intryck, så mycket goda råd, så mycket hjärtan, tack för en bra dag.

https://cio.event.idg.se/event/cio-trend