Total ägandekostnad, men utan skuld

Att bygga mjukvaror är svårt, att räkna på investeringar i mjukvaror är svårt, att möta investeringen med rätt byggkvalitet är jättesvårt. Vi vet oftast för lite kring vilken skuld vi har ackumulerat genom de beslut vi tar längs resan och vi fokusera inte ofta på att amortera skulder.

Total ägandekostnad (eng. Total Cost of Ownership, TCO) är något som investerare kalkylerar på för att se vad den totala kostnaden är för en mjukvara inför ett investeringsbeslut. Den totala ägandekostnaden omfattar såväl anskaffningskostnad som driftskostnad men i många fall så räknar man inte med ackumulerade skulder som en del av den totala kostnaden för ägande, kanske för att det inte finns bra modeller för detta eller för att man helt enkelt inte förstår att det kan kalkyleras.

Under en applikationslivscykel så skiftar investeringen från en kapitalinvestering (CAPEX) till en operativ kostnad (OPEX), vanligtvis från ett projekt till en förvaltning. Inkluderat i denna övergång är de skulder som ackumulerats vilket kan leda till oförutsedda kostnader och ytterligare investeringsbehov för att möta effektmål. Det är en stor risk att inte veta vilken skuld man äger och vilka mått av kvalitet man mäter på, detta kanske är än mer viktigt när det kommer till mjukvaror då det kommer strida strömmar av inkrementella förbättringar och de positiva riskerna (vinster) kan kontinuerligt värderas därefter. Det är trots allt idéer som blir till affärsapplikationer, som sparar pengar eller ökar omsättningen.

För några veckor sedan var jag med som talare på en konferens kring systemförvaltning och passade även på att lyssna på övriga talares framträdanden. Ett mycket intressant framträdande var från Johan Magnusson, forskare från Chalmers kring Teknikskuld (eng. Technology debt) och Teknisk skuld (eng. Technical debt). Det bredare begreppet kring teknikskuld som innefattar såväl personal (ideologi, kompetens, arbetsmiljö), användare (nöjdhet, rykte) och system (infrastruktur, skugg-it, teknisk, styrning) kan även ackumulera skuld på samma sätt som teknisk skuld gör vid exempelvis bristande kvalitet i konstruktion av programvara. Väldigt användbart för att hantera såväl risker som nyttorealisering och skuldsanering, ser fram emot mer insikt i denna forskning.

Att automatisera, optimera och integrera leveransprocessen är utmanande, men om inte snabbt införande prioriteras kommer det inte heller att gå snabbt, likaså är avsaknad av inbyggd kvalitetshantering det säkraste sättet att erhålla dålig kvalitet och en stor dold skuld med ockerränta. Genom att kontinuerligt värdera nya insikter och vikta dessa mot baslinjen så kan man istället undvika onödiga problem och säkerställa bra och friska nyckeltal.