Vem matar dina apor?


Management Time: Who’s Got the Monkey?
Är en underbar artikel som publicerades i HBR för länge sedan och berättar inlevelserikt hur en ledare vandrar ner för korridoren och bär med sig fler och fler ”apor” till sitt arbetsrum som redan är fullt med sin egna och andras ”apor”. Med apor som en metafor för olika tidsinskränkningar och åtaganden så visualiseras bilden kring ”apor” som omhändertas på ett kreativt och visuellt sätt.

Denna artikel är än idag relevant och påminner oss om att vi bör endast ta hand om våra egna ”apor” och hitta vägar att återföra andras ”apor” till sin rätta ägare. Mina funderingar idag är även kring hur vi hanterar aporna i en snabbfotad agil miljö, där vi har gemensamma ”apor” och vissa kan betraktas som slöseri enligt Lean. Enligt de sju slöserierna (muda) som Shigeo Shingo identifierade vid sina studier av Toyota Production System är ju överproduktion den värsta typen av slöseri och vad händer då med de stackars ”aporna” som inte håller måttet eller som reproducerar sig kan man undra.

Enligt sägnen så blir man expert om man gör något i 10 000 timmar och om man tar hand om metaforiska ”apor” i ca 10 000 timmar så borde man bli expert på att hantera ”apor”, vilket är något som jag tror många av oss har gjort, men är vi alla experter på att hantera ”apor”? Känns inte riktigt så, man kanske måste blanda in fler element, så tänkte vi kunde dela upp våra  ”apor ” i några olika klassificeringar, ”apor” som du älskar, ”apor” som är bra för världen, ”apor” som du hanterar bra, ”apor” som du får betalt för och så metaforiska jätte Gorillor i mitten som kungen bland ”aporna”.

blog.yllemo.com - vem har dina apor

Är det Gorillorna som ligger i mitten som är de mest meningsfulla ”aporna” eller är det någon annan sorts ”apa” som skall favoriseras,  det är en fråga. En annan fråga är ju om du inte matar ”rätt apor” så vem matar då dina ”apor”?

Som konsult så är det viktigt att kunna redogöra för nyttan man skapar (vilka ”apor” man har hand om) och nyligen så postade IDG en artikel med 10 tips för att bli en bättre konsult. http://www.idg.se/2.1085/1.558324/10-tips–sa-blir-du-en-battre-it-konsult , kanske borde lägga till insikten kring effektiv tidshantering genom ”apor” som tips 11 på den listan då tidshantering är en viktig aspekt för att bli en bättre konsult.

”Vill du ha något gjort? Fråga någon som har mycket att göra”, har jag hört någon säga och det låter kanske logiskt i vissa sammanhang, men när det kommer till ”apor” så är det den ”ap-skötare” som endast vårdar sina egna och rätt sorts ”apor” effektivt man bör fråga istället för den med flest ”apor” att sköta och då helst en som har mer än 10 000 timmars erfarenhet i att hantera just den typen av ”apor”.