Välkommen till VUCA-världen

Vi lever verkligen i en intressant tid. En tid då den enda konstanten verkar vara förändring. En värld där rörligheten går allt snabbare, osäkerheten blir allt större, komplexiteten mer komplex och tvetydigheten än mer tvetydig. Digitalisering och globalisering banar väg för nya digitala arbetsplatser, innovativa lösningar och ett stort behov av förändringsledning.

För någon vecka sedan så var jag på ett inspirerande event hos PMI Sweden på temat – ”Boost Value at Your Organisation through Portfolio Management” presenterad av den mycket erfarne föreläsaren, Iain Fraser. Med ett stort engagemang presenterade Iain en framtida värld som populärt benämns som VUCA-världen. Denna term är en förkortning av orden Volatility (rörlighet), Uncertainty (osäkerhet), Complexity (komplexitet) och Ambiguity (tvetydighet). I denna framtida värld så bör vi vara förberedda på att det uppstår än mer VUCA och ser ett växande behov av projekt och portföljhantering som har ett holistiskt perspektiv genom hela organisationen.  Med genomtänkt projekt och portföljhantering är man bra rustad för att verka i denna framtida VUCA-värld.

När en sådan engagerad föreläsare som Iain håller låda så går tiden väldigt fort och skulle gärna haft mer tid med Iain och PMI väst sällskapet denna försommarkväll. Som tur är så har Iain skrivet en bok (The Business of Portfolio Management) och inom inte allt för lång tid kommer ytterligare en till bok att finnas i hyllorna.

Förändringarnas vindar blåser även runt mig och en ny fas i livet påbörjas… men först så är det semester och ledighet på agendan. Tills nästa gång så önskar jag alla en riktigt glad och solig sommar.