Transformativt ledarskap

I årets State of DevOps rapport så finns det med ett mycket intressant inlägg kring transformativt ledarskap (tranformational leadership). Bra ledarskap påverkar direkt teamets förmåga att leverera och detta bör ske genom agila och lean principer för maximal effekt.

Vad är då transformativt ledarskap?

Transformativt ledarskap är en modell där ledare inspirerar och motiverar anhängare för att uppnå högre prestanda genom att förankra sunda värderingar och målmedvetenhet, vilket underlättar omfattande organisationsförändringar. Dessa ledare uppmuntrar sina team att arbeta mot ett gemensamt mål genom sin vision, värderingar, kommunikation, exempel-inställning och deras uppenbara omsorg för sina efterföljares personliga behov.

Det som jag tycker är extra intressant med artikeln är just vilka karaktäristika egenskaper som effektiva ledare har för att genomföra transformeringar. Ledarna är ju mycket riktigt de som sätter tonen i organisationen och befäster önskade kulturella normer.

  • Vision. Har ett tydligt begrepp om var organisationen går och var den ska vara om fem år.
  • Inspirerande kommunikation. Kommunicerar på ett sätt som inspirerar och motiverar, även i en osäker eller föränderlig miljö.
  • Intellektuell stimulans. Utmaningar som följer efter att tänka på problem på nya sätt.
  • Stödjande ledarskap. Påvisar vård och hänsyn till efterföljarnas personliga behov och känslor.
  • Personligt erkännande. Säkerställer att mål och förbättringar av arbetskvaliteten uppnås. Ger personligen komplimanger till andra när de gör enastående arbete.

Men det är inte ledarens transformationsegenskaper som ensamt möjliggör transformeringen, utan det beror även på en lämplig arkitektur, god teknisk praxis, användning av agila/lean management principer. Bra ledare hjälper bygga högpresterande teams. Vidare så belyser artikeln en tydlig korrelation mellan transformationsledarskap och högpresterande teams. Analysen fann också att transformationsledarskapet är starkt korrelerat med Net Promoter Score (NPS).

State of DevOps har även andra bra artiklar, bland annat om Lean product management, så om du inte redan har hämtat hem rapporten så rekommenderar jag att hämta hem och läsa igenom… mycket nöje :)