En gång för länge sedan…

En gång för länge länge sedan (som många sagor börjar) så fick två fotografer i uppdrag att ta klassfoton på alla klasser i en skola där elever skulle stå i längdordning från den kortaste till den längsta. Den första fotografen samlade in data från varje elev, sorterade efter ordning och bad sedan varje enskild elev ställa in sig efter ordningen. Den andra fotografen bad eleverna att själva ställa sig i ordning och litade fullt på att eleverna själva kunde lösa uppgiften. Gissa vilken fotograf som fick mest gjort, blev mest omtyckt och fångade de bästa bilderna?

Denna bildliga beskrivning är tyvärr inte så ovanlig som man gärna vill tro. Genom att ”våga” lita på människor så skapar man förtroende och trivsel.

Inom IT världen så förändras saker väldigt fort, vi är vana vid förändring i vår bransch. Vi behöver utvecklas konstant och vi drar snabbt nytta av nya tillskott. Som konsult så tar jag med mina erfarenheter och mitt anpassningsbara sinne in i olika organisationer där förändringsvanan kan variera en hel del. Vissa branscher är mer mogna och där är förändringar små och sällsynta, men i andra branscher kan kontinuerliga förändringar vara nyckeln till framgång. Vi ser ett allt mer växande behov av IT och fördelarna blir att större i takt med att IT blir mer moget.

Integration är något vi pratar om mycket inom IT branschen idag, det handlar om integration av applikationer, system och människorna. Hur vi söker och sprider kunskap och insikter hanteras idag till stor del av IT, vi behöver inte fysiskt röra på oss lika mycket tack vare IT tjänster. Industrialismen tillhör ett annat decennium och miljön mår bättre om vi inte behöver flyttas oss över hela staden, fram och tillbaka varje dag. Vi har fått fler valmöjligheter och kan anpassa vår vardag bättre idag, mycket tack vare IT.

Fördelarna med att väva in IT in i alla skikt av verksamheten börjar bli tydlig för våra ledare, men insikten och strategin för att nå fram till målen verkar vara grumligare. För lyckad IT-integration är det är centralt att ”våga” lita på människor och uppmana till förändringar.

Den åldrade föreställning att IT är något av en svartkonst som endast de invigda kan hantera är på väg att bli historia, som en bra historia som börjar med en gång för länge länge sedan…