Markdown (.md)

Under ett seminarium om Continuous Delivery och Azure Camp hostade av Microsoft och Solidify så förkovrade jag mig i det senaste nyheterna kring vad som hänt på ALM frontlinjen under hösten.  En lång rad nyheter presenterades, men för mig så var de en sak som sken upp mer än de övriga.

Äntligen, nu har TFS fått stöd för Markdown-filer (.md). Även om det än så länge bara finns stöd i Visual Studio Online (VSO, TFS i molnet) så är detta något jag sett fram emot länge då det underlättar avsevärt för dokumentationsrutiner. Genom att skapa vanliga textfiler med några får fördefinierade syntax så formateras .md filerna om till Markup-filer, vanligtvis HTML. På detta minimalistiska sätt så får man ett enhetligt format och kan länka in bilder, tabeller och hyperlänkar direkt i samma kodmassa som då kan utvecklas parallellt med alla förgreningar och versionshantering av koden.

Det finns en del verktyg för att hantera .md filer även utanför utvecklingsmiljön, som exempelvis http://markdownpad.com där man ser hur resultatet ser ut samtidigt som man skriver.

Möjligheterna är många för denna nya funktion och helt klart ett stort steg åt rätt håll, även om jag kan sakna många av de bra funktionerna som erbjuds i exempelvis DokuWiki, så applåderar jag för införandet av .md filer i TFS. På sikt hoppas och tror jag vi får se både Microsoft och community utvecklade förbättringar kring syntax och integrationer av Markdown-filer.

Microsoft, snyggt jobbat!

 

Dela med dig...Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone
 
Comments

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.