Social Projektledning (Project Management 2.0)

En av de mest centrala förmågor som förväntas från en IT-projektledare är just att man är social, min fundering är runt hur man blir social på en global skala när man inte fysiskt kan träffas, det första man kommer att tänka på sociala medium så som Twitter, LinkedIn etc. och så finns det ju en rad olika mjukvaror som är ämnade för att samarbeta i grupp. Min erfarenhet är dock att det inte finns en modell som passar alla utan det bästa är att skräddarsy rätt modell för given situation.

Så gott som alla projekt är sociala konstruktioner och det är oftast projektledarens uppgift att underlätta för att dessa interaktioner skall flyta så smidigt som möjligt och att det bör finnas systemstöd och verktyg för att underlätta. Det är ofta här man stöter på patrull då det kan finnas direktiv som kräver en speciell typ av mjukvara eller en specifik plattform att utgå ifrån, att optimera för kontinuerlig kommunikation och transparens är en svår uppgift som kräver sin ledare för att lyckas.

Project Management 2.0 är en relativt ny benämning som beskrivs bra på Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Social_project_management), med ett tydligt fokus på kontinuerligt samarbete för vitt spridda gruppmedlemmar. Hur man på ett bra sätt delar på resurser över flera projekt och platser och finner synergier mellan dessa är något jag efterlyser mer insikt kring.

Jag skulle tro att socialt ledarskap blir ett av de stora orden under 2013 i ledarskapskretsar, precis som de agila elementen förespråkar så handlar det mer och mer om att underlätta genom att ta bort hinder och underlätta för klar och tydlig kommunikation, något jag skulle vilja se mer är tydlig kommunikation mellan verksamhet och IT. Genom att snabbare utvärdera nyttan undviker man onödiga felsatsningar tidigt och genom transparens så uppnår man kvalitet. Givet är belöningen stor om man lyckas med det sociala ledarskapet i projekten.